Black Label (B) Acoustic Blues Don Petrol Tielt-Winge (18-12-2019) reporter: Freddie & photo credits: Rootsville info club: Don Petrol info artist: Black Label © Rootsville 2019 |
---|
Wanneer er initiatief wordt genomen om een zaak te openen waar er "Live" muziek op de agenda staat kunnen we niet anders dan dit te ondersteunen. Vorige maand ging boven op den berg in "Tielt-Winge" het etablissement "Don Petrol" open. Een zaak waar je iedere derde woensdag van de maand kan genieten van een "Soundcheck Diner" met aansluitend een "Live concert". Het openingsweekend hebben we aan ons voorbij laten gaan maar nu dat het een beetje komkommer tijd aan het worden is wat "Live" concerten betreft maakten we van de nood een deugd en trokken zo naar het Vlaams-Brabantse O-L-Vrouw Tielt.
Aangekomen op de anders zo verlaten berg had zelfs de pastoor in zijn "juke joint" de lichten laten branden in de hoop ook zo een graantje te kunnen meepikken. Helaas baande iedereen zich een weg richting "Don Petrol" en stond "Pater Mette" er zo alleen voor. Binnen was het een gezellige drukte en merkten we op dat het gewoonweg boesjevol zat voor dit "Soundcheck Diner". Tussen de reclame borden van "Esso", "Solo" en "Harley Davidson" kon je de geschiedenis van deze mythische figuur volgen op een modern flatscreen met als storyteller ene Frank aka DC Snakebuster. Het café en eethuis op zichzelf is très Retro en daar waren de Donnekes Bart Reweghs en Hans Meus dan weer verantwoordelijk voor. Iedereen werd vriendelijk verwelkomd en zo konden Kurt (Rootstown), Vic (Gevarenwinkel), Hans (Pallieter Café) en ikzelf nog net een vrij gekomen plaatsje bemachtigen. Ook de buurvrouw van "Optielt" was aanwezig ;-)
Op de affiche vanavond staat "Black Label". Het betreft hier een "OMB" die schuil gaat onder de naam Remko Van Damme. Hij brengt ons het "Robert Johnson Songbook" en daarmee zitten we bij de "Godfather of the Blues" en is dit zonder meer voer voor de liefhebbers van "Delta Blues". Naast werk van Robert Johnson (1911-1938) krijgen we ook nog nummers van Son House, Lonnie Johnson en Charley Patton als dessert, dit tussen de main dishes van allerlei burgers en ander comfort food.
"Black Label" zijn roots liggen aan de Delta van "Sint Anneke", het strand van 't Stad, en na een carrière switch van country naar blues voelt hij zich goed thuis bij de muziek van die andere cottonpickers. Zijn "tribute" aan Robert Johnson is dan best smaakmakend en opent hij hier vanavond met "Walking Blues". De aanwezigen verslikten zich bijna in hun Frenchs Fries bij het horen van deze authentieke "Delta sound". Geen foutje te bespeuren en ook al was de "Don Petrol" overladen met een gezellig geroezemoes toch konden we moeiteloos de teksten verstaan want het vocale van Remco was "loud 'n clear". Misschien een ietsje te zuiver maar daar zal met de jaartjes en wat shotjes "Jack" wel verandering in komen.
Knap ook is dat "Black Label" tussen iconische nummers als "Sweet Home Chicago" en "Poney Blues" van Charley Patton (1891-1934) ook wat originals durft tussen te gooien, en eerlijk het valt niet eens op zo goed is hij. Zijn songs als "Devils Wheel" en "Stones in My Shoes" kunnen makkelijk de vergelijking doorstaan met nummers als "Stones in My Passway" en zo zitten we dan weer bij de Robert. Ook van die andere Johnson, Lonnie Johnson (1899-1970) uit de "Big Easy", kregen we "Drunk Hearted Man". Ondertussen was dit gezellige eethuis volledig getransformeerd naar een echte heuse "juke joint" en konden we ons zo echt gaan verdiepen in de real thing, de Delta Blues. Enkel wat dansende "zwarte madammen" ontbraken nog.
"Black Label" haalt er voor de verwarring nog een derde Johnson bij en met "Big Road Blues" van Tommy Johnson (1896-1956) krijgen we een dosis onvervalste R 'n R. Niet van het soort van "Be Ba Be Loe Ba" maar gewoonweg een vette Delta boogie. Plots was er een handclappin' Remco en de ganse "Don Petrol" ging daar gewillig in mee op de ritmes van de traditional en gospel bluesje "John The Revelator". Een nummer dat in 1930 werd opgenomen door "Blind Willie Johnson" (1897-1945), om er zo maar een vierde Johnson bij te halen. Hier vanavond uiteraard gebracht door "Black Label" in de latere versie van "Son House" (1902-1988).
Natuurlijk mag "Crossroad Blues" in dit "Robert Johnson Songbook" niet ontbreken. Op het einde van dit concert kwam Remco aka "Black Label" dan op zijn crossroad terecht en verkocht hij dan maar zijn ziel aan "Don Petrol". Een intense beleving hier in deze "Don Petrol", knap interieur, vriendelijke bediening, gezellige sfeer, knap concert enz...enz...We'll be back!!!